
שני פגים קטנים הגיעו מנפאל והועברו לפגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים
בעקבות אסון רעידת האדמה בנפאל, חולצו והוטסו לארץ ישראלים רבים, מבוגרים וילדים, ביניהם שני פגים קטנים, בת בשבוע 32 ובן בשבוע 34. עם נחיתת מטוס החילוץ בנתב"ג, הועברו הפגים באמבולנס למרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, לבירור, טיפול והשגחה במחלקת הפגים בבית החולים, בראשות פרופ' לאה סירוטה.


מאת: אביהו רצאבי
28/4/2015
ד"ר תמי לרון-קנת, רופאה בכירה במחלקת הפגים במרכז שניידר לרפואת ילדים, נמצאה בקשר שוטף עם משפחת הפגה, עוד לפי אסון רעידת האדמה בנפאל, על מנת לספק מענה רפואי לפגה. לאחר האסון, נמצאה בקשר טלפוני שוטף עם ההורים ועם הצוותים הרפואיים בנפאל. ד"ר לרון-קנת יצאה עם אנשי צוות נוספים מהפגיה, עם אינקובטור וציוד רפואי, לקבל את הפגים הקטנים בשדה התעופה, וללוות אותם בהגעה למרכז שניידר.
לדברי ד"ר תמי לרון-קנת, רופאה בכירה במחלקת הפגים במרכז שניידר: "מצבם של שני הפגים יציב וטוב, בהתאם לנסיבות. הפג בשבוע 34 במשקל 1.9 ק"ג והפגה במשקל 1.7 ק״ג, כעת מטופלת עם הזנה תוך ורידית. עוברים בשעות אלו בירור מקיף הכולל בדיקות דם והדמיות. התרגשתי לראות את תחושת ההקלה על פניהם של הורי הפגים שמסרו לידינו את התינוקות".
בתוך כך, שני רופאים בכירים ואחות ממרכז שניידר לרפואת ילדים, נמצאים בנפאל במשלחות הסיוע הישראליות: פרופ' אלחנן בר-און, מנהל יחידת אורתופדיה במרכז שניידר וד"ר ערן משיח, רופא בכיר במחלקה לרפואה דחופה (מיון) במרכז שניידר, ואחות הפגיה, יפעת קרייצר, יצאו השבוע במשלחות הישראליות לסייע לנפגעי אסון רעידת האדמה בנפאל. פרופ' בר-און השתתף העבר במשלחות סיוע ישראליות, ביניהן במשלחת הסיוע לאסון הטייפון בפיליפינים בשנת 2013.
משלחת הסיוע של בית חולים "מאיר" בכפר סבא מושיטה יד לנפגעי רעידת האדמה בנפאל
חמישה אנשי צוות בכירים מהמרכז הרפואי מאיר בכפר סבא יצאו לנפאל כחלק ממשלחת הסיוע הישראלית לנפגעי אסון רעידת האדמה: סא"ל במיל' פרופ׳ דני נמט, סגן מנהל חטיבת הילדים במרכז הרפואי ומפקד הרפואה. ד״ר ניסים יפרח, מנהל מחלקת טיפול נמרץ. רס"ן במיל' מיכל פרס, מיילדת בכירה במאיר. אלכס ליאנסברג, אח מוסמך ביחידת הצנתורים וד"ר אייל זיפמן, רופא ילדים המשרת גם ביחידת החילוץ וההצלה של צה"ל

מאת: הילה חן
9/5/2015
פרופ׳ דני נמט, סא"ל במיל' סגן מנהל חטיבת הילדים במרכז הרפואי ומפקד הרפואה (סא"ל במיל') ביחידת החילוץ וההצלה הארצית, שפעל בין היתר במסגרת חילוץ הנפגעים המורכב ברעידת האדמה בטורקיה בשנת 1999, ובחילוץ הנפגעים בטאבה בסיני בשנת 2004. פרופ' נמט התגייס לצה"ל לפני 33 שנים, וזו המשלחת השביעית אליה הוא יוצא ומסביר :"הגודל של הנזק והממדים של האסון שונים מהעבודה היומיומית שלנו. כשאתה מחלץ מישהו בבית שלו זה באמת עולם ומלואו".
ד״ר ניסים יפרח, מנהל מחלקת טיפול נמרץ במאיר שאמון על ניהול הטיפול נמרץ בביה"ח השדה שהוקם על ידי המשלחת.
רס"ן במיל' מיכל פרס, מיילדת בכירה במאיר (רב סרן במיל') שפעלה במסגרת יחידת החילוץ הישראלית שנשלחה לסייע לנפגעי רעידת האדמה בהאיטי בשנת 2010. מיכל יילדה ביממה האחרונה את התינוק הנפאלי הראשון שנולד בביה"ח הצה"לי.
אלכס ליאנסברג, אח מוסמך ביחידת הצנתורים, אלקטרופיזיולוגיה ואנגיוגרפיה של המרכז הרפואי מאיר שיצא עם משלחת החילוץ הישראלית להאיטי בשנת 2010.
ד"ר איל זיפמן, רופא ילדים המשרת גם ביחידת החילוץ וההצלה של צה"ל.

בתמונה מימין לשמאל: ד"ר ניסים יפרח, פרופ' דני נמט, מיכל פרס ואלכס ליאנסברג

לראשונה בישראל במרכז "שניידר" ניתוח להשתלת אונת כבד בילדה בת 5 חודשים
ניתוח השתלת אונת כבד לתינוקת בת 5 חודשים בוצע לאחרונה במרכז "שניידר" לרפואת ילדים מקבוצת הכללית. התינוקת היא מושתלת הכבד הקטנה ביותר בארץ. התינוקת סבלה ממחלת כבד חריפה אשר סיכנה את חייה ונזקקה להשתלת כבד דחופה. אמה תרמה לה אונת כבד והצילה את חייה
מאת: אביהו רצאבי
17/5/2015
לאחר שאמה של התינוקת הקטנה נבדקה ונמצאה מתאימה לתרומה, התייצב צוות מערך ההשתלות במרכז שניידר לביצוע הניתוח המורכב של השתלת אונת הכבד בתינוקת. ההיערכות כללה ציוד רפואי מיוחד המותאם לכלי הדם הקטנים של התינוקת.
ניתוח מורכב
ניתוח השתלת אונת כבד מתורם חי, הינו מבצע מורכב במיוחד, שדורש היערכות מיוחדת של צוותי בית החולים, בתוכם: כירורגים מומחים בהשתלות איברים בילדים, צוות יחידת האולטראסאונד, רופאי גסטרואנטרולוגיה, מרדימים, אחיות חדר ניתוח, רופאי טיפול נמרץ ועוד. במסגרת הניתוח, מוכנסים בו זמנית לחדרי ניתוח סמוכים, הן התורם המבוגר והן הילד הנזקק לתרומה. בתחילה, נלקחת אונת כבד מן התורם המבוגר, ולאחר מכן היא מועברת לחדר הניתוח של הילד. הילד הנזקק לתרומה עובר הליך של השתלת כבד ומקבל את אונת הכבד שנתרמה עבורו.
עוד ניתוח
בנוסף, התקיים לאחרונה ניתוח השתלת כליה משולב עם ניתוח הגדלת כיס שתן לילד בן 11 שסבל מאי ספיקת כליות וקיבל כליה בתרומה אלטרואיסטית. לאחר הניתוח, הועבר הילד ליחידה לטיפול נמרץ, הוא מתאושש מהניתוח ומצבו מוגדר יציב.
את שני ניתוחי ההשתלות ביצעו צוות מערך ההשתלות במרכז "שניידר" לרפואת ילדים: פרופ' איתן מור, מנהל מערך ההשתלות ב"שניידר", ד"ר מיכאל גורביץ, רופא בכיר במערך ההשתלות במרכז , ד"ר סיגל אייזנר, רופאה בכירה במחלקת ההשתלות, יחד עם הרופאים האורולוגים ד"ר דוד בן מאיר, מנהל היחידה לאורולוגיה בשניידר וד"ר בצלאל סיון, רופא בכיר ביחידה לאורולוגיה, והרופאים המרדימים ד"ר יעקב כץ, ד"ר אבלין טרבקין, וד"ר קונסטנטין ניקרסוב. עם סיום הניתוח, הועברו הילדים לטיפול ביחידה לטיפול נמרץ במרכז "שניידר", בראשות ד"ר אלחנן נחום ולאחר מכן לאשפוז במחלקת ילדים ג', בראשות פרופ' יעקב אמיר. את המעקב אחר התינוקת מושתלת אונת הכבד מבצעת ד"ר יעל מוזר-גלזברג, רופאה בכירה במכון לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד במרכז שניידר, את המעקב אחר הילד מושתל הכליה מבצע צוות המכון לנפרולוגיה בראשות ד"ר מרים דוידוביץ. את תיאום ההשתלות ביצעו מתאמות המושתלים האחיות נעמי זנהדלר ומיכל שפיר.
מרכז עולמי להצלת ילדים
מרכז שניידר לרפואת ילדים הינו בית החולים המבצע את מרביתם המוחלט של ניתוחי השתלות האיברים בילדים בישראל, ומבתי החולים הבודדים לילדים בעולם אשר ערוך לבצע מספר ניתוחי השתלות איברים במקביל. מאז הקמת מרכז שניידר, בוצעו בו כ- 500 השתלות לב, ריאה, כבד וכליות בתינוקות, ילדים ובני נוער, מהארץ והעולם, באחוזי הצלחה מהגבוהים בעולם.
בדיקת ראייה לקראת כיתה א'
מומחי המרכז הרפואי "שניידר ממליצים: בדיקת ראיה לקראת כיתה א'. המעבר מגן הילדים לכיתה א' ולבית הספר, הוא מעבר מרגש ומכונן לילד ולהוריו. יחד עם ההתרגשות וההכנות לקראת כיתה א', חשוב לבצע בדיקת עיניים מקיפה לקראת תחילת שנת הלימודים.
מאת:הילה חן
19/7/15
צוות היחידה לרפואת עיניים במרכז שניידר לרפואת ילדים, בראשות פרופ' משה שניר, מציין כי עיניים בריאות עם ראיה תקינה הינם מרכיב משמעותי בהתפתחות יכולות הקריאה והלמידה של הילד. הם ממליצים להורים, לבצע בדיקת עיניים וראייה, לקראת תחילת שנת הלימודים.
בעיות שונות בראיה עלולות לגרום לילד כאבי ראש וכפל ראיה, וכן עלולות לגרום לשגיאות בהעתקה מהלוח ולהוות מכשול להצלחת הילד והתאקלמותו במסגרת הלימודית.
בדיקת ראיה מומלצת עבור כל ילד, גם אם אינו מתלונן על קשיים בראיה והוריו אינם מבחינים בקושי, מכיוון שאבחון בעיה בשלב זה יכול למנוע בעיות עם הכניסה לכיתה א' ובהתפתחות הראיה. במידה וקיים רקע משפחתי של בעיות עיניים בילדות (כמו: עין עצלה, פזילה, הרכבת משקפיים מגיל צעיר), בדיקה זו חיונית במיוחד. בדיקת הראיה ברובה אינה כרוכה בכאב או אי נוחות עבור הילד.
בדיקת הראיה כוללת בדיקת חדות ראיה לרחוק ובמידת האפשר, גם לקרוב. בדיקת חדות הראיה מתבצעת בעזרת מספרים, אותיות, ציורים או צורות, בהתאם לרצונו ויכולותיו של הילד. בנוסף, נבדקות תנועות העיניים ומתבצעת הערכה של פזילה הן לראיה מקרוב והן לראיה רחוק. יחד עם בדיקת התנועות והפזילה, מתבצעות בדיקות של ראיית העומק (תלת מימד), המזיגה והמיקוד. כמובן שהבדיקה כוללת בדיקת האנטומיה של כל מדורי העין.
חלק חיוני מבדיקת העיניים והראיה נעשה לאחר מתן טיפות להרחבת אישונים. מתן הטיפות העלול להסב אי נוחות קלה לילד בזמן המתן. כאשר האישונים מורחבים, ניתן לבדוק את מבנה המקטע האחורי של העין והאופטיקה של העין (קוצר ראיה, רוחק ראיה, צילנדר, הבדלים במספר בין העיניים וכו').
על סמך מכלול בדיקות אלו ניתן לוודא שהמערכת הראייתית אכן תקינה ובמידה ולא, להמליץ על טיפול.
המידע ניתן באדיבות ד"ר רונית פרילינג, פרופ' ניצה כהן, ד"ר מירי ארנברג וד"ר יונינה רון-קלע, רופאות בכירות במרפאת עיניים במרכז שניידר ופרופ' משה שניר, מנהל יחידת עיניים במרכז שניידר לרפואת ילדים.
